lördag 18 december 2010
Smidesräcke Södertälje
Komplettering av befintligt äldre räcke med fyra meter till där det tidigare skulle ha varit en trapp. I mitten lade vi in ett emblem i samma stil som fanns på grindarna på husets framsida.
Ett roligt räcke att göra - samtliga detaljer är smidda för hand och resultatet blev bra.
onsdag 15 december 2010
Julmarknader 2010
I år var jag med på två julmarknader - Blidö julmarknad vid Almviks brygga och julmarknaden på Elfsviks gård ute på Lidingö. Alltid kul att komma ut och träffa folk och visa lite smide!
Tack till alla kunder och för allt beröm.
Nitad skål
Skålen är ca 200-250mm i diameter och består av 5mm-plåtbitar sammanfogade med nitar. Den är struken med linolja i rumstemperatur och sedan avtorkad vilket ger den en lite mörkare ton och ger ett lätt rostskydd som gör att den kan torkas av med fuktig trasa utan att rosta.
Adventsljusstake
En adventsljusstake för tjockare ljus, men kan självklart användas för värmeljus året om. Det här exemplaret är utfört i 8mm-plåt men den kan även göras i 5mm. Se Ljusstake "fyrkant" för jämförelse.
söndag 31 oktober 2010
torsdag 23 september 2010
torsdag 15 juli 2010
Göstadagen 2010
Jag hade med mig fältässjan och visade lite olika smidestekniker, smidde spik och lät de yngre prova på att smida själva.
Kvällen innan hade vi dessutom vernisage för öborna - alltid trevligt!
Spisluckor
söndag 13 juni 2010
onsdag 19 maj 2010
Svetskonstruktion - Voljärer
Tre stora fågelburar som jag jobbade på med Stefan innan jag blev lärling.
Ett intressant jobb med mycket vinklar och vrår och olika problem att lösa. Unika jobb är de roligaste!
Smideskurs
Publicitet!
tisdag 18 maj 2010
Idrottspris
Grillar
Två riktigt unika grillar som jag hjälpte min mäster med, framförallt med stängerna på utsidan. Den vänstra är lite enklare med en obruten, tunnare stång som löper genom tappar med uppslagna hål. Den högra har en tredelad, tjockare stång med uppslagna hål uppfattas som mycket "brutalare".
Härligt modernistiska skulle de göra sig utmärkt på en betongklack i en funkisträdgård.
Inkrustering
En julklapp till min sambo, en förenklad bild av Mucha inhuggen i en 8mm-plåt. Tanken är att man först hugger ett spår i plåten och sedan hugger från sidorna i spåret så att det alltså i genomskärning är
Mycket jobb, speciellt kanske eftersom jag inte tillverkade några specialverktyg utan använde mina vanliga plåthuggningsmejslar, men väldigt vackert resultat.
Hammare
En sådan här måste ju varje smed ha.
Den övre bilden visar min Wislanda nr 2 som jag köpte i december 2009. En fjäderhammare från tidigt 1900-tal med 60 kg huvud och en totalvikt på 1450 kg.
Den undre bilden visar min mästers lufthammare, en Jupiter med ett 40 kg-huvud från 1950.
Fjäderhammaren slår genom att fjäderstålspaketet på toppen trycks ihop och fjädrar ut, medan lufthammaren drivs av kolvar som komprimerar luft i en cylinder i hammaren. Luften trycker i sin tur ner eller lyfter hammarhuvudet.
Femarmad takkrona
Yxor
Skålar - Fyrkantiga med nitar
Kätting
Vi fick i uppdrag att rekonstruera en kätting runt en familjegrav i Södertälje där den tidigare avgränsningen blivit stulen - den var nämligen i mässing.
Ett vanligt problem när man ska rekonstruera gamla saker är att man förr hade andra dimensioner på materialet än vad vi har idag. Så även nu, den tidigare kättingen var gjord i 14x14mm och dagens material kommer i ...10-12-15-16... så vi fick göra två testex och visa för kunden.
Den övre bilden visar från vänster: 12x12, original 14x14, 15x15. Det blev den större varianten vilket var kul, det blev ett större projekt då - ca 10 meter kätting och ca 100 länkar.
Den undre bilden visar verktyget jag fick tillverka för att kunna göra länkarna. Man ska alltid göre verktyg lite extra kraftiga, det fick jag lära mig (fast jag trodde att jag redan visste det) innan det fungerade som det skulle.
Bilder på det färdiga resultatet kommer inom kort.
måndag 17 maj 2010
Grillställning
"Dragstång"
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)